Blog

06-01-2022 door Martijn

Ga je mee verdwalen? Wij weten de weg

2 maanden na de start van ons project, oftewel Aankloppers, was het dan eindelijk zover. Het was eindelijk onze beurt om leerlingen van het Pieter Groen aan het denken te zetten over wat ze nou écht leuk vinden. Iets waar, als je het aan ons vraagt, soms te weinig aandacht aan wordt besteed.

Dit is ook de voornaamste reden waarom wij met Aankloppers gestart zijn. Nu hoor ik je denken “Hoe zijn jullie eigenlijk gestart?”. Of misschien dacht je dat niet, maakt niet uit. Het antwoord krijg je toch.

Het leven zit vol onverwachte wendingen, zo ook in dit verhaal. Laten we beginnen bij het begin, wel zo makkelijk. Jesse en ik volgen samen de minor ‘Project van je leven’, een minor waar je een halfjaar de tijd krijgt om te besteden aan een project waar jij gepassioneerd over bent en wat je energie geeft om door te kunnen en ook willen gaan. Voor de studenten voelt het dus vaak niet als werken of school, omdat dit is waar hun passie ligt en misschien ook wel hun toekomst. Klinkt geweldig, toch? Dat dachten Jesse en ik dus ook.

Wacht even, dachten? Nee hoor, maak je geen zorgen. We vinden de minor nog steeds geweldig. Het bleek echter lastiger te zijn dan we dachten, het volgen van je passie. Want wat was nou eigenlijk onze passie? Ons initiële project was namelijk iets heel anders dan Aankloppers, veel commerciëler en gericht op onze eerdere ondernemingen. Zeker niet slecht, het was alleen onze passie niet. Dit resulteerde erin dat de vastberadenheid waar wij mee naar de minor kwamen, al snel werd ingeruild voor onzekerheid. Echter viel die onzekerheid  al snel weg toen Jesse en ik elkaar in de startweken ontmoetten. Het viel niet alleen weg, maar werd omgezet naar intrinsieke motivatie voor, jawel, Aankloppers. Oftewel, twee jongens die allebei meerdere keren verdwaald zijn op de route die je als leerling doorloopt. En verdwalen, dat is zo erg nog niet. Want wij weten niet alleen de weg, maar helpen anderen ook een aanleiding naar deze weg te vinden.

En dit is ook precies wat wij op de eerste school waar wij langs mochten gaan gedaan hebben. Met de studiekeuze om de hoek voelt kiezen als verliezen, iets wat wij maar al te goed begrijpen. Er ligt een hoge druk op leerlingen, die het gevoel krijgen dat hun route van A tot Z uitgestippeld moet zijn. Dit overheersende gevoel is echter niets van waar, er zijn namelijk meerdere wegen die leiden naar Rome. Of Parijs, het is maar net waar je heen wil. Want, vergeet niet, in elke klas zitten leerlingen met ieder een ander verhaal en ieder een andere bestemming. Toch gek, vind je niet? Want op de toetsen die ze krijgen staan toch echt dezelfde vragen. Maakt niet uit, het zij zo. Daarvoor zijn de Aankloppers. Wij nemen de leerlingen mee op een interactief avontuur en laten ze door middel van onze workshop met bijpassende opdrachten dieper in zichzelf graven dan ooit tevoren. En dat is lastig, maar niemand zei ooit dat het makkelijk was. Het is echter wel van groot belang, zo merkten wij ook op het Pieter Groen.

Wat we precies observeerden, is ook wat we vooraf eigenlijk wel verwacht hadden. Een klopje op onze eigen schouder, ook niet onbelangrijk. Maar wat hadden we precies verwacht? Nou, wat we observeerden dus. De een wist het al zeker, die ging de PABO doen. Leuk, maar waarom? De ander had nog geen idee, totaal geen richtingsgevoel en kon over hobby’s ook weinig vertellen. Jammer, maar waarom? Voor beiden geldt dezelfde vraag en dezelfde opdracht. Oftewel, tijd om te graven. Iets wat wij niet voor ze kunnen doen, wij reiken ze alleen de schep toe. En graven dat deden ze. Niet alleen, maar vooral ook samen. Door van elkaar te leren en elkaar te helpen, werd het ook makkelijker voor de leerlingen om dieper tot zichzelf te komen. Het was niet alleen prachtig om te zien wat ze elkaar te bieden hadden, maar vooral ook wat ze zichzelf te bieden hadden. De workshop werd dan ook zeer positief ontvangen en gaf niet alleen de leerlingen, maar zeker ook de Aankloppers, de motivatie om door te gaan met hun passie.

Scroll naar boven